Vegán tök-főzi
Alapok: Egy legyalult tököt vagy cukkinit, és egy csomag apróra vágott kaprot odateszek párolni egy kevés vízzel. Közben rászórom a fűszereket: majoranna, őrölt kömény, apróra vágott vagy zúzott fokhagyma, feketebors, tengeri só. (Ezt az egészet lehet olajon dinsztelt hagymán is párolni). Hadd rotyogjon, néha felöntheted vízzel, nehogy leégjen.
Rántás-habarás: pici barna-rizslisztet kevés oliva-olajjal összekeverek, alágyújtok, hagyom, hogy a forróságban "megedződjön",de nem kell pirítani (ne várd meg míg megbarnul), ezután jöhet egy kis víz (lehet egy kis pirospaprika port is), a vízzel fokoztosan felengedem, de mindig várok, hogy be tudjon sűrűsödni. Habarásként, szójatejfölt öntök hozzá .
Ha már nem nagyon sűrű, beleöntöm a párolt-tökös részbe (a tök levét is felhasználhatod a rántás-habarásba.)
Pár percig hadd főjön még, aztán kész is. A végén óvatosan meg kell hinteni egy kevés tárkonyos almaecettel.
nyámm!
Hozzávalók:
1 nagyobb tök vagy cukkini
4-5 gerezd fokhagyma esetleg egy fej hagyma
tengeri só
feketebors
pirospprika
majoranna
őrölt kömény
egy köteg kapor
2 dl szójatejföl
1-2 teáskanál barnarizsliszt
2-3 ek oliva-olaj v. hidegen sajtolt napraforgó olaj
rántásba 1 ek olaj
kevés tárkonyos almaecet
A lényeg:
fehér liszt helyett barnarizsliszt:
- ha nem akarsz fehérlisztet használni, mert ugye abból minden hasznos, értékes anyagot "kigyártottak", próbálkozz egészséges lisztekkel. De én azt tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű tönkölybúza- és rozsliszt elrontja a hagyományos főzelékek ízét, és a levesek rántását is, így találtam meg a barnarizslisztet (de még kísérletezem, keresgélek);
tejföl helyett szójatejföl:
- teljesen jól helyettesíti a habarást a főzelékben, nem rontja el az ízét.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home