Sunday, July 16, 2006

Sült tofu - pikáns paprika pörkölttel



Ez már bonyolultabb, de kis odafigyeléssel.... Az a jó benne, hogy bizonyos alapanyagok többször is felhasználásra kerülnek.

Sült tofu (ez eccerű :)

Génmentes tofut kb. másfél cm-es vastagságú szeletekre vágunk és negyed órára citromos páclébe helyezzük.

Páclé - frissen facsart citrom leve, bőséges majoranna, és kakukkfű, kevés tengeri só (utóbbi opcionális - nem egészséges, de sokan még igényeljük a sózást.)

Pácolás után teljes-kiőrlésű tönköly-búzalisztbe forgatjuk, majd hidegen sajtolt olajban sárgás-barnára sütjük.
(Lényeg - a fűszerek ne csak a pácban legyenek, hanem a tofun is, mielőtt beleforgatnánk a lisztbe.)

Paprika pörkölt

Egy nagy fej hagymát, és egy közepes fej karalábét vagy zellergumót apró kockákra vágunk és odateszzünk dinsztelődni.
Egy centis csíkokra vágjuk a paprikát (úgy 3-4 db-ot - lehet közte egy csipős zöld paprika - ízlés szerint), és rászórjuk a a hagymára. Megfűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, őrölt köménnyel és egy kevés örölt gyömbérrel (ezzel óvatosan). Fedő alatt puhára pároljuk. Miután a tofut kiszedtük a pácléből, azt félretesszük, majd amikor a paprikáról elfő a leve, ráöntjük; ezt a citromos páclével pótoljuk. 5 perc főzés után a sült tofuból hátramaradt liszztel berántjuk.

Rántás kezdőknek: Egy kevés levet kiemeünk a paprikáról egy külön edényben, majd folymatos kavarás melett hozzáadagoljuk a maradék lisztet, mindig ügyelve arra, hogy ne csomósodjon. A símára kevert rántást ezután, szintén folyamatos keverés mellett, visszaöntjük a paprikára - így (jobb esetben :) egy szép sürű pikáns szószt kapunk.
Barna rizzsel érdemes fogyasztani.

Elkészítése. Rizst előző este beáztatjuk. Hidegen sajtolt olajat hevítünk, majd a lecsurgatott rizst belehelyezzük (Érdemes alaposan lecsurgatni - pl. egy szitában - mert a forró olaj kicsapja a vizet.) Folyamatos kevergetés mellet úgy 5 percig pároljuk a rizst. Tengeri sót és szárított zöldségkeveréket adunk hozzá (az utóbbi olyan mint a vegamix, csak nincsenek összemorzsolva a szárított zöldségek). Felöntjük vizzel és kb 20 percig pároljuk. Vége felé érdemes gyakran kóstolni, a szétfőtt rizs semmivel sem kellemessebb, mint a kemény. Mikor már alig van rajta víz, akkor nyugodtan elzárhatjuk, így biztosan nem ég le, a vizet pedig magában szívja a rizs, és finom puha lesz.


Hozzávalók:
genetikailag nem buherált tofu
citrom vagy citromlé
majoranna
kakukkfű
tengeri só
bors
kurkuma
őrölt kömény
őrölt gyömbér

teljes-kiőrlésű tönkölybúzaliszt
hidegen sajtolt olaj
egy nagy fej hagyma
közepes fej karalábé vagy zellergumó
3-4 db-paprika ( lehet közte egy csípős zöld paprika - ízlés szerint)
barnarizs
szárított zöldségkeverék

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ahaa, its fastidious discussion concerning this post here at this website,
I have read all that, so now me also commenting here.


Visit my webpage - http://seevisual.com

6:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which
blog platform are you using for this website? I'm getting fed up of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Also visit my web-site: grand theft auto iv Cheats xbox 360

9:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly
useful & it helped me out much. I hope to give something back
and help others like you helped me.

Also visit my blog :: clean coffee machine

3:08 AM  

Post a Comment

<< Home