Monday, August 21, 2006

Curry Chutney 3 féle tökből


Nagyobb tököt meghámozunk (lehet krumpli-hámozóval is) kiszedjük a magját (szerintem benne maradhatna, de a legtöbb embert zavarja a tökmag :(. A tököt 1 centis kockákra vágjuk. 1 cukkinit megmosunk, szintén egy centis kockákra vágjuk, héja maradhat, végül jön a padlizsán, ízlés kérdése, hogy héjástul vagy anélkül. Bizonyos ételekben feltétlenül hagynám a héját, pl. grillezésnél, itt inkább nem.
Apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, hozzáadjuk a cukkinit, majd néhány perccel később a padlizsánt és a tököt.
Első fűszerezés. Megsózzuk és teszünk hozzá egy kis cayenne borsot (ez csípős) valamint kurkumát.
Hagyjuk párolódni úgy 15 percet.
Második fűszerezés: teszünk hozzá korriandert (bátran), őrölt köményt, és őrölt szerencsendiót (ezzel viszont óvatosan - kicsit kesernyés)
Hagyjuk párolódni 10 percet.
Valószínűleg nem fő le a leve, mert a tök bőlevű, de figyelni kell, és ha mégis, felönteni egy kicsiny vízzel.
Harmadik fűszereszés: ha már finomra pároldódott minden, bőségesen meghintjük curryvel (édes vagy csípős izlés szerint), és végül hozzákeverünk úgy 2 dl szójajoghurtot.
Kész is.

Köretnek remek a hántolt árpa (alias gersli). Ezt előző este be kell áztatni. Főzéskor alaposan leszűrjük, majd hevítünk egy kis hidegen sajtolt napraforgóolajat és megfutattjuk rajta az árpát, hogy egy kicsit pörkölődjön (ügyelni kell nehogy leégjen.) Pár perc után felöntjük vízzel, épp hogy csak ellepje, hozzáadunk sót és vegamixet. Mindig figyeljünk a vízpótlásra, de ne rakjuk bele túl sokat, mert akkor szétfő. Amikor már puha (kinek mit jelent a puha.... én félkeményen szeretem) leveszzük a lángról, és maradék vizet leöntjük (persze ha ez nem túl sok, magába szívja)
A kettő együtt mennyei!!!
Én nem bírtam ki, hogy ne egyek hozzá egy kis házi fokhagymás koviubit, de elismerem, a klasszikus konyha szerint ez nem "illik" hozzá. :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home