Sunday, September 10, 2006

Édesköményes zöldségragú - szejtán szelettel



Az édeskömény
Az édesköményt legtöbben max. füszerként/teaként ismerik, mint az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünket. De a gumójából nagyon jó dolgokat lehet készíteni. Van aki salátához adja kiegészítőként, megint mások (pl. én :) párolva szeretik. A nyers édeskömény íze fűszeres, kissé csípős, nagyon hasonlít az ánizsra. Főzve viszont.....


Édesköményt megmossuk, megtisztítjuk, és apró (kb 1-2 centis) szeletekre vágjuk. Ugyanezt tesszük egy kis gombával, és egy közepes cukkinivel. Előbb a gombát, majd a cukkinit, végül az édesköményt felrakjuk olivaolajra párolni. Adunk hozzá egy kis vegamixet, őrölt fekete borsot és egy kevés őrölt korriandert. Lefedjük és pároljuk. (Főzés közben az édeskömény elveszíti a csípős ánizs ízét, ami megmarad az egy nagyon kellemes édes íz.)

Szejtán, alias búzahús az egyik legnépszerűbb húspótló, de ami fontosabb nagyon nagy a fehérje tartalma. A szejtánt (miként a tofut) érdemes főzés előtt pácolni. Én itt egy citromos, tárkonyos páclét készítettem, némi sóval. Ebbe hagyjuk a szejtán szeleteket kb. 20 percig, majd kisütjük hidegen sajtolt napraforgóolajban.



Hozzávalók:
2 nagy fej édeskömény
champion gomba
1 közepes cukkini
olivaolaj
vegamix
őrölt fekete bors
őrölt korriander

Szejtán
citrom
tárkony
hidegen sajtolt napraforgóolaj


0 Comments:

Post a Comment

<< Home