Wednesday, December 20, 2006

3szor is lencse


Bár sokan ettől idegbajt kapnak, én szeretem gazdaságosan felhasználni a főzötteket. Ím egy példa.


Dahl

A dahl az indiai konyha egyik alapétele. Többféle hüvelyesből is készítik, leggyakrabban lencséből. (lehet vörös, fehér vagy hagyományos). Most azzal újítottam, hogy 2 hüvelyest kevertem össze, lencsét és csicseriborsót.

Mindkettőt előző este érdemes beáztatni – a lencsének elég kevesebb is. (Most is vegamixes vízben áztattam.)

Az érdekesség: 2 hagymát apróra vágunk, adunk hozzá koriandert, tengeri sót, fehér borsot, és őrölt kardamomot (jó bőségesen). Majd mindezt belerakjuk a botmixer tálba, és zutty, leturmixoljuk. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen amikor nem főzés után, hanem előtt turmixolunk. (A hagymának pl. nem a szokott édes, hanem egy érdekes kesernyés íze lesz).

A lencsét és csicserit együtt odarakjuk főni bő vízen, és főzzük, főzzük. (sózni, miként a babnál, itt is csak a végén szabad, mert akadályozza a puhulást). Amikor már puha és elfőtt a vize, hozzákeverjük a hagymás masszát, ekkor lehet sózni. Ha jól csináltuk, akkor 5 perc fortyogás és készen vagyunk

Hozzávalók:
Lencse
Csicseriborsó
Hagyma

Fűszerek:
Vegamix
Tengeri só
Fehér bors
Őrölt kardamommag
Őrölt koriander


2-szer - Pástétom

Hát ez tényleg pofon egyszerű. Fogjuk a kihűlt dahlt, hozzákeverünk egy kevés növényi margarint és egy kis mustárt. Leturmixoljuk, míg nem kapunk egy fantasztikus pástétomot.

(A növényi margarin esetében tényleg csak a bio-t tudom ajánlani, mivel a hagyományos margarinban vagy állati eredetű cucc van, vagy egy tonna vegyszer. Leggyakrabban mindkettő. Nem szabad bedőlni, nem vagyok bio-fanatikus, de a bolti margarinok 99.9%-a víz és vegyszer.)

+ hozzávalók
Bio növényi margarin
Mustár


3-szor: Dahl Lassagne

Ez már nagyon multikulti. Fortyogó vízbe tesszük a lassagne tésztát (lapos lebbencs tészta – természetesen teljes kiőrlésű, tojás nélküli). Ha tészta, akkor mindig egy kis tengeri só, és egy kevés olaj kerül a vízbe. Nem szabad túlfőzni, mivel még a sütőbe kerül, ezért korábban kell kivenni a vízből, amikor még kicsit kemény.

Növényi margarinnal kikenünk egy jenait. Karikára vágunk egy paradicsomot, és letesszük első rétegnek. Másodiknak a tésztát. Majd a pástétom. Egy réteg szója joghurt, majd ismét egy réteg tészta. Ismét egy sor paradicsom, végül megint egy kis szója joghurt és be a sütőbe.

Asszem ez volt a 3 közül a legfinomabb

+ hozzávalók
Teljes kiőrlésű lebbencs tészta
Paradicsom
Szója joghurt

2 Comments:

Blogger rezervatom said...

nahat, mi a dahlt tök maskeppen szoktuk fözni.. illetve turmixolas semmikepp nincs. a feles sargaborsot agyonfözzük a kuktaban, aztan olajon hagyma piritunk, jöhet sok chili, aztan zutty ra a sargaborso, par percig összeföz, kicsit megsozzuk a vegen, kesz. mi masbol soha nem csinaltunk, csak sargaborsobol. de nagyon finom, en nagyon szeretem.

9:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

miert ne:)

9:59 PM  

Post a Comment

<< Home