3szor is lencse
Bár sokan ettől idegbajt kapnak, én szeretem gazdaságosan felhasználni a főzötteket. Ím egy példa.
Dahl
A dahl az indiai konyha egyik alapétele. Többféle hüvelyesből is készítik, leggyakrabban lencséből. (lehet vörös, fehér vagy hagyományos). Most azzal újítottam, hogy 2 hüvelyest kevertem össze, lencsét és csicseriborsót.
Mindkettőt előző este érdemes beáztatni – a lencsének elég kevesebb is. (Most is vegamixes vízben áztattam.)
Az érdekesség: 2 hagymát apróra vágunk, adunk hozzá koriandert, tengeri sót, fehér borsot, és őrölt kardamomot (jó bőségesen). Majd mindezt belerakjuk a botmixer tálba, és zutty, leturmixoljuk. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen amikor nem főzés után, hanem előtt turmixolunk. (A hagymának pl. nem a szokott édes, hanem egy érdekes kesernyés íze lesz).
A lencsét és csicserit együtt odarakjuk főni bő vízen, és főzzük, főzzük. (sózni, miként a babnál, itt is csak a végén szabad, mert akadályozza a puhulást). Amikor már puha és elfőtt a vize, hozzákeverjük a hagymás masszát, ekkor lehet sózni. Ha jól csináltuk, akkor 5 perc fortyogás és készen vagyunk
Hozzávalók:
Lencse
Csicseriborsó
Hagyma
Vegamix
Tengeri só
Fehér bors
Őrölt kardamommag
Őrölt koriander
2-szer - Pástétom
(A növényi margarin esetében tényleg csak a bio-t tudom ajánlani, mivel a hagyományos margarinban vagy állati eredetű cucc van, vagy egy tonna vegyszer. Leggyakrabban mindkettő. Nem szabad bedőlni, nem vagyok bio-fanatikus, de a bolti margarinok 99.9%-a víz és vegyszer.)
Bio növényi margarin
Mustár
3-szor: Dahl Lassagne
Teljes kiőrlésű lebbencs tészta
Paradicsom
Szója joghurt
2 Comments:
nahat, mi a dahlt tök maskeppen szoktuk fözni.. illetve turmixolas semmikepp nincs. a feles sargaborsot agyonfözzük a kuktaban, aztan olajon hagyma piritunk, jöhet sok chili, aztan zutty ra a sargaborso, par percig összeföz, kicsit megsozzuk a vegen, kesz. mi masbol soha nem csinaltunk, csak sargaborsobol. de nagyon finom, en nagyon szeretem.
miert ne:)
Post a Comment
<< Home