Saturday, September 16, 2006

Céklás-répás gyönygbab főzi -- hajdinás árpával


Igazi multikulti hibrid recept :)




Áztatás: A gyöngybabot, és egy másik tálban az árpát, és hajdinát előző este bő vízbe beáztatjuk (2/3 árpa, 1/3 hajdina)


Hajdina
A hajdinát a „nyolcadik gabonának” szokták nevezni (na melyik a többi? - segítek... búza, rizs, rozs, árpa, köles, zab, kukorica). Rendszertanilag nem gabona, hanem fűféleség. Szláv népek egyik alap tápláléka (pl. Ukrajnában a hajdina-kása olyan népszerű, mint Ausztriában a müzli). Itthon hosszú ideig a "szegények eledelének" tartották. Tipikusan egy imádom/utálom növény: van, aki rajong érte, van aki még a szagától is menekül. Kezdetben érdemes inkább hozzákeverni valami máshoz.


The day after
A gyöngybabot kevés hidegen sajtolt napraforgó-olajban folyamatos kevergetés közben elő-pörköljük. Felöntjük vízzel, hozzáteszünk 4-5 babérlevelet, és egy kis szárított zöldségkeveréket (ez olyan, mint a vegamix, csak a zöldségek vágva vannak, és nem morzsolva. Idő kell, hogy megpuhuljon.). Kb. 20 percig főzzük, addig megpucolunk, és apróra vágunk két kisebb céklát, és úgy három sárgarépát. Hozzátesszük a párolódó babhoz, és szórunk rá egy kis oreganót (magyarul szurokfű), petrezselymet, valamint hozzáadunk kb. 3 fej zúzott fokhagymát. (Mint már írtam, a sót a babhoz csak a legvégén érdemes hozzáadni, mert akadályozza a puhulást). Amikor már mindhárom alkotóelem puha, hozzáadunk egy kis sót (ízlés szerint) és berántjuk. (Én barnarizs-liszttel szoktam, mert bár jól sűrűsít, nem ragad össze. A „klasszikus” rántásnál, előbb ki kell venni egy kevés levet, és ahhoz adni a lisztet, majd ezt visszakeverni. A barnarizs-lisztet lehet egyenesen hozzáönteni, természetesen folyamatos keverés mellett. )

Hajdinás árpa
Meghámozunk és apróra vágunk egy nagy fej hagymát, és olíva-olajban odarakjuk dinsztelődni. Ha már aranysárga, hozzáadjuk a hajdinás árpát, és egy kicsit elő-pörköljük, majd ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és pároljuk. Hozzáadunk egy kis sót, vegamixet és majorannát. Folyamatosan pótoljuk az elforrt vizet, és kóstolunk, nézzük a puhaságát. Mikor már majdnem puha, hozzáadunk nem erős curryt, vagy aki nem szereti, kurkumát. Pár percig még főzzük és kész.....



Hozzávalók:

Gyöngybab
Árpa
Hajdina
Cékla
Sárgarépa

hidegen sajtolt napraforgó-olaj
babérlevél
szárított zöldségkeverék
oregano
petrezselyem,
fokhagyma

barnarizs-liszt
hagyma
olíva-olaj
vegamix
majoranna
curry (nem erős) vagy kurkuma

0 Comments:

Post a Comment

<< Home