Wednesday, October 31, 2007

„Bogyós” rizottó


Apró kocka, ez a lényeg. Összevágjuk a vöröshagymát, és olívaolajon dinsztelni kezdjük. Rá egy-két perccel, rádobjuk a szintén apróra vágott póréhagymát. Apró kockára vágjuk a répát, a padlizsánt (hámozottan, vagy hámozatlanul, ki hogy szereti), és a pritamin (alias paradicsom-) paprikát. Előbb a répát teszzük fel, rá 5 perccel a többit. Egy kevés só, bors, bő vegamix, egy kis majoránna. Lefedjük és hagyjuk, elfőtt vizet, ha szükséges, kis adagonként pótoljuk.

Közben elkészítjük a barna rizs. Bár már van „gyors” is, jobb a hagyományos. Azt viszont „nagyon” be kell áztatni, legjobb előző este. Van aki szereti főzés előtt megpirítani egy kicsit olajon, és csak aztán önti fel vízzel, van aki eleve így kezdi. Vízbe érdemes beletenni egy-két babérlevelet, majd vegamixet, és tengeri sót. Ennyi.

Félbe, vagy négybe vágjuk a kimagozott olívabogyót (lehet fekete, de itt jobb a zöld). És a kapribogyóval együtt hozzáadjuk a zöldségekhez. Végül hozzáadunk egy adag zsenge zöldborsót (ha van friss, akkor azt, ha nincs, akkor inkább üveges, vagy dobozos, mint fagyasztott). Néhány perc után ráöntjük a puhára főtt barnarizst, meghintjük egy kis fahéjjal, jól összekeverjükés kész is.

Hozzávalók:

Vöröshagyma
Póréhagyma
Répa
Padlizsán
Pritamin-paprika
Zöldborsó
Olajbogyó
Kapribogyó

Barna rizs

Vegamix
Majoránna
Babérlevél
Tengeri só
Őrölt bors
Olíva-olaj
Fahéj


0 Comments:

Post a Comment

<< Home